LAGER ENERGIEVERBRUIK
EN HOGER WOONCOMFORT
MET GOEDE ISOLATIE
Woningisolatie is een hot topic. Nederlandse huizen zijn gemiddeld ondermaats geïsoleerd, misschien wel omdat aardgas zo lang vanzelfsprekend is geweest. Dat is niet langer het geval, en de prijsstijgingen drukken ons met de neus op de feiten. Goede isolatie is geen luxe maar noodzaak, en niet alleen omdat we iets moeten doen tegen klimaatverandering. Ons energiegebruik terugschroeven levert naast steeds grotere besparingen ook meer wooncomfort op.
STRIKOLITH
Nederland neemt afscheid van aardgas. Al in 2030 moet voorgoed een einde komen aan de gaswinning, en uiterlijk in 2050 moet zelfs alle gebruik van aardgas in ons land zijn gestopt. Deze grote verandering, ingezet naar aanleiding van de Groningse aardbevingen, wint alleen maar aan urgentie door de klimaatkwestie en de snel stijgende prijzen van fossiele brandstoffen. De energietransitie is niet alleen onvermijdelijk, ze is ook al begonnen. Nieuwbouwwoningen krijgen al enige tijd geen gasaansluiting meer. Gasloos bouwen is vandaag de norm, en daarbij hoort goede tot zeer goede isolatie.
De overheid bereidt een nieuwe isolatiestandaard voor, die aangeeft wanneer een woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden. Deze standaard moet bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen en blikt dan ook ver vooruit. Voorkomen moet worden dat een woning later nogmaals moet worden geïsoleerd of ingrijpende aanpassingen van bijvoorbeeld de radiatoren nodig heeft bij overschakeling op alternatieven voor aardgas. Voor woningen van vóór 1945, die meestal geen spouwmuur hebben, gelden minder strikte normen. De standaard krijgt een plek op het energielabel, zodat potentiële kopers rekening kunnen houden met werkzaamheden die nog nodig zijn voor een toekomst zonder aardgas.
HOOG RENDEMENT
Je eigen huis zo energiezuinig mogelijk maken wordt steeds aantrekkelijker. Het effect van goede isolatie wordt vaak onderschat. Vooral in een oudere woning kun je al snel veel besparen op je energierekening. Woningen van vóór 1975 zijn vaak nauwelijks of zelfs helemaal niet geïsoleerd. Het grootste deel van je warmte verdwijnt dan ’s winters zomaar door je ramen, muren, vloer en dak naar buiten. Als jij nog altijd voor de vogels stookt, kan goed isoleren je veel opleveren. Als vuistregel geldt dat dakisolatie in ongeveer acht jaar is terugverdiend, en spouwmuurisolatie in vier jaar. Daarna begint het echte besparen, met een heel wat hoger rendement dan op je spaarrekening.
De nieuwe standaard
voor woningisolatie
gaat uit van aardgasvrij
ISOLATIEMOGELIJKHEDEN
Of je nu nieuw bouwt of renoveert, isolatie verdient altijd je volle aandacht. Als je je afvraagt wat in jouw woning precies kan worden bereikt, kun je beginnen met eens grondig nagaan wat al is uitgevoerd door vorige eigenaren. Soms is met kleine maatregelen al winst te boeken. Zo kun je energie besparen en je wooncomfort verbeteren door alle naden en kieren op te sporen en zorgvuldig te dichten. Gaten in vloeren en plafonds zijn in elk huis aanwezig, maar natuurlijk vooral in huizen met een langere geschiedenis van aanpassingen en verbouwingen. Elke nieuwe leidingdoorvoer is een extra opening die kan bijdragen aan tochtstromen en energieverlies.
Ook met kleine investeringen, bijvoorbeeld in radiatorfolie en isolatie van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes, kun je veel onnodig warmteverlies tegengaan. Daarmee pluk je eerst het laaghangend fruit, voordat je gaat denken aan grotere maatregelen die ook meer effect sorteren. Dan gaat het om dubbel glas en de isolatie van je vloeren, gevels en dak. Dat zet zoden aan de dijk, en de kosten zijn vaak te drukken met subsidies voor woningisolatie. Tegenwoordig moet je dan wel aantonen dat je minstens twee van deze isolatiemaatregelen door professionals hebt laten uitvoeren.
NOG VEEL TE WINNEN
In Nederland zijn nog altijd twee van de drie huizen onvoldoende geïsoleerd. Er valt op dit gebied nog veel te winnen met de juiste maatregelen en een voortvarende aanpak. Van een slecht geïsoleerde naar een goed geïsoleerde woning betekent dat je meteen fors bespaart op je energierekening én een stuk fijner woont. Tegelijkertijd is het meestal niet realistisch om te verwachten dat je met een doortastende aanpak zelfs het oudste huis aan de nieuwste normen kunt laten voldoen. Om een woning van vóór 1975 te voorzien van een energielabel A zijn bijzonder ingrijpende maatregelen nodig, die neerkomen op een compleet nieuwe buitenschil.
In de praktijk krijgen al veel huizen in Nederland zo’n extra jas aan, die trouwens in de zomer ook helpt tegen oververhitting. Meestal gebeurt dat projectmatig, in opdracht van woningcorporaties en in samenhang met andere verbeteringen, om grootschalig woningen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig aan te pakken. Daarna zijn ze dan geschikt voor lage temperatuurverwarming, zoals wand- en vloerverwarming. Het is goed om te beseffen dat je daarvan alleen in een uitstekend geïsoleerd huis echt plezier hebt, net als van een warmtepomp. Ook voor IR-panelen, die aan populariteit winnen, is goede isolatie een voorwaarde om je stroomverbruik binnen de perken te houden.
LUCHTDICHT EN DAMPOPEN
Over isolatiematerialen bestaan veel misverstanden. Zo hoor je vaak zeggen dat natuurlijk materiaal altijd het milieuvriendelijkst is, maar dat hangt in werkelijkheid van meerdere factoren af. Om te bepalen wat het beste is voor jouw huis en bouwproject, zijn en blijven twee dingen van het grootste belang: de isolatiewaarde en de levensduur van het materiaal. Als alles is afgewerkt, zijn de isolatiematerialen opgesloten en zie je ze niet meer terug. Of ze ‘ademend’ zijn of niet speelt alleen een rol in je wooncomfort als de hele constructie, van buitenschil tot binnenwand, vocht kan opnemen en weer afgeven. In de praktijk is dat bijna nooit het geval. Het nieuwe bouwen heeft luchtdicht en dampopen als uitgangspunt. Luchtdicht gaat over het afdichten van alle kieren en gaten aan de binnenzijde om tocht en warmteverlies te voorkomen. Dampopen gaat over de buitenzijde, waar vocht in de vorm van waterdamp bij veranderende weersomstandigheden ook altijd weer weg moet kunnen. Condensatie moet je daar voorkomen, want zulke nattigheid kan je hele constructie aantasten. Isolatie is luchtig materiaal met een relatief kleine milieubelasting. Zelfs in een zeer goed geïsoleerd huis waarin 40 procent van het bouwvolume uit isolatiemateriaal bestaat, is dat nog minder dan één procent van de massa van de constructie.
WARM VAN BINNEN, MOOI VAN BUITEN
Veel Nederlanders kiezen voor spouwmuurisolatie om hun energielabel op te waarderen en meer wooncomfort te creëren. Bij veel oudere woningen volstaat dat echter niet om energielabel A of zelfs maar B te bereiken, en dan is een grondiger aanpak nodig. Knauf Skin is een innovatief buitengevelisolatiesysteem voor zowel nieuwbouw als renovatie. Met Knauf Skin wordt een geïsoleerde schil om het nieuwe of bestaande gebouw gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat de warmteweerstand van het gebouw toeneemt en je aanzienlijk op energie bespaart. Knauf Skin is een onderhoudsarme en aantrekkelijke oplossing voor na-isolatie, ook in ons bakstenenland. In Duitsland en Oostenrijk wordt het systeem al veel langer en ook in nieuwbouw op grote schaal toegepast. De isolerende schil is van EPS, een materiaal dat volledig recyclebaar is.
Knauf Skin biedt daarnaast extra wooncomfort, niet alleen vanwege de thermische isolatie, maar ook doordat er minder hinder is van tocht en buitengeluiden. Je gevel van buitenaf voorzien van een extra schil heeft als extra voordeel dat je binnen geen leefruimte inlevert. De afwerking kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor een nieuwe buitengevel met keramische of minerale steenstrips voor een typisch Nederlands aanzicht, voor tegels of voor strak pleisterwerk en een heel nieuwe uitstraling van je woning. Vaak wordt gekozen voor het bepleisteren van de nieuwe buitenmuren, bijvoorbeeld met Knauf MineralAktiv. Dit revolutionaire systeem, een combinatie van een pleister en een verf, kan vocht absorberen en weer vrijgeven. Het biedt daarmee bescherming tegen dauwdruppels, verantwoordelijk voor de meeste vochtproblemen in Nederlandse huizen. Knauf MineralAktiv Top Coat gaat algen- en schimmelgroei tegen, waardoor je gevel lang mooi en schoon blijft.
KNAUF
OOK STEEDS BETER VENTILEREN
Met zoveel nadruk op energiebesparing klinkt het op het eerste gezicht misschien wat tegenstrijdig, maar hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe vaker en beter ook moet worden geventileerd. In oudere huizen met veel kieren en naden gaat de luchtverversing eigenlijk vanzelf, net als het energieverlies, maar je hebt er geen controle over. Ventileren kost natuurlijk ook energie, maar is onmisbaar voor een goede gezondheid, omdat het schadelijke stoffen afvoert. Vochtige en vervuilde lucht versterkt allergische reacties en veroorzaakt luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Daarom is luchtverversing, dus inclusief de aanvoer van schone lucht, juist in luchtdichte woningen van extra groot belang. Af en toe een raampje openzetten is dan niet voldoende, er moet echt structureel verse lucht binnenkomen. Zelfregelende ventilatieroosters reageren op winddruk en openen zich meer naarmate de wind afneemt. Energie-efficiënte ventilatiesystemen verwarmen de binnenkomende lucht alvast met de warmte van de uitgaande lucht.
GERELATEERDE VIDEO
MEER GRIP OP KOUDE EN WARMTE
Meer controle krijgen over het binnenklimaat en het energiegebruik kan ook met meer aandacht voor ramen en deuren. Overvloedig binnenvallend zonlicht is bijvoorbeeld een zegen in de winter, maar kan leiden tot oververhitting in de zomer. Velux dakramen zijn goed geïsoleerd en worden veel toegepast in Nederland. Met buitenzonwering reduceer je passieve opwarming van je bovenverdieping al aanzienlijk, en met rolluiken verminder je de toetreding van zonnewarmte met wel 90 procent. In de wintermaanden fungeren de Velux rolluiken als isolatielaag door warmteverlies te minimaliseren.
Velux ontwikkelde ook het Energie Comfort gordijn, dat optimaal gebruik maakt van lucht als isolerende laag. In de winter houdt het koude lucht buiten en warmte binnen dankzij een honingraatstructuur en aluminium coating. Een nieuw Velux dakraam is standaard voorzien van HR++ beglazing en isoleert daarom bijna drie keer beter dan een exemplaar van 20 jaar oud. Met een Energie Comfort gordijn kun je HR+ halen en vervanging van een ouder dakraam uitstellen terwijl je de thermische isolatie flink verbetert. Velux biedt ook geautomatiseerde systemen op zonne-energie die zich voortdurend aan de omstandigheden aanpassen om het perfecte binnenklimaat te creëren.
VELUX
EXTRA DIKKE BUITENDEUREN
Tochtstrips helpen om de kieren langs je voor- en achterdeuren goed dicht te houden en zo in de winter tocht en koude luchtstromen te voorkomen. De strips worden mettertijd wel stugger, zodat regelmatig checken en vervangen heel nuttig kan zijn. Voor een optimaal geïsoleerd huis dat aan de nieuwste normen voldoet zijn klassieke buitendeuren met een standaarddikte van 38 mm echter nauwelijks nog toereikend, zodat je ook kunt denken aan vervanging. Weekamp biedt extra isolerende buitendeuren die 54 mm dik zijn en zo bijdragen aan comfortabeler wonen en een hoger energielabel. Om een hoogwaardig resultaat te kunnen garanderen, is een vakkundige aanpak nodig. Als je gebruik maakt van de Weekamp Montage Service, worden de extra dikke buitendeuren met een geïsoleerde kern ingemeten en op maat gemaakt, afgelakt in elke gewenste kleur en professioneel gemonteerd. Er is meer ruimte voor beter isolerend glas. De deuren zijn zwaarder en zeer solide en kunnen aan de randen worden voorzien van een speciale sponning voor optimale tochtwering. Toepassing van Weekamp High Performance kaderrubbers en een driepuntsslot zorgen voor een perfecte dichting. Je krijgt er zes jaar volledige fabrieksgarantie bij.
COMFORTABEL BINNENKLIMAAT
Het Nederlandse Strikolith levert onder meer wanden gevelafwerkingen, en gelooft in nauwe samenwerking om in elke situatie de beste oplossing te vinden. Daarom adviseert het bouwprofessionals en opdrachtgevers bij de selectie van de juiste producten en hun toepassing. Met aandacht voor elk detail vanaf de eerste fase wordt de ideale mix bereikt van duurzaamheid, functionaliteit en het mooiste stucwerk, ook bij het herstel van beschadigde en gebarsten nieuwe en oude gevels. In combinatie met innovatieve gevelsystemen loopt Strikolith voorop in ontwikkelingen op het gebied van woningisolatie.
Met een Strikotherm gevelisolatiesysteem pak je je woning van buitenaf in. De extra laag zorgt voor een aangenaam en evenwichtig binnenklimaat. Strikotherm Comfort is het meest toegepaste systeem en bestaat uit isolatieplaten van polystyreen of minerale steenwol. Na het aanbrengen van een minerale of cementvrije mortellaag en een versterkend weefsel volgt afwerking met een waterafstotende en zelfreinigende stuclaag met een lange levensduur. Afwerking met Strikotherm Schuurpleister Silicaat maakt je gevel algenwerend en vuilafstotend. Met Strikolith Pearlcoat heb je de ultieme onderhoudsarme buitenmuren.
WEEKAMP